Skocz do zawartości

tłustosz alpejski (naturlane warunki)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

wiesz ja jestem z Rybnika i miałem wycieczka 3 dniowa i wybraliśmy sie na dolinę Kościeliską i tam rośnie na skałach wapiennych jest tego od groma nie ktore sa bardzo duze (wielkości pięśći)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Można poprosić więcej zdjęć, czy posiadasz tylko to jedno. Ten tłustosz jest imponujący. Istne cudo. :) Ach, jak ja bym go chciał zobaczyć!

Jak już będę dobrze hodował P. vulgaris, to wtedy pomyślę o P. alpina. Mówisz na wapiennych skałach? Cholipka, szkoda, że nie sprawdziłeś pH podłoża. Bo nie możliwe, żeby było kwasowe na wapieniu.

Może jakiś dokładniejszy opis warunków? Rósł przy strumyki, jaka ekspozycja stoku itp.

Odnośnik do odpowiedzi

Można poprosić więcej zdjęć, czy posiadasz tylko to jedno. Ten tłustosz jest imponujący. Istne cudo. :) Ach, jak ja bym go chciał zobaczyć!  

Jak już będę dobrze hodował P. vulgaris, to wtedy pomyślę o P. alpina. Mówisz na wapiennych skałach? Cholipka, szkoda, że nie sprawdziłeś pH podłoża. Bo nie możliwe, żeby było kwasowe na wapieniu.

Może jakiś dokładniejszy opis warunków? Rósł przy strumyki, jaka ekspozycja stoku itp.

no przewodnik mówiła ze kolo wapiennych skał .Sam to zauwazyłem bo tam gdzie było duzo skał tam było dwa razy wiecej tłustoszy,

jest ich od groma tylko nie bierz ze sobą !!

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że nie wezmę, no daj spokój. A co z tą ekspozycją stoków? To też jest bardzo istotne jakie mają oświetlenie. Takie informacje z natury bardzo potem pomagają w hodowli domowej. (Sam już wiem, że rosiczka okrągłolistna po prostu musi rosnąć w mchu torfowcu i tyle. Jak nie to musi rosnąć w cieniu czegoś.)

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co wróciłem z Zakopanego i również widziałem tłustosze alpejskie. Było ich całkiem dużo i rosły w różnych miejscach - od podmokłych i częściowo cienistych do prawie suchych i intensywnie oświetlonych. Co ciekawe w Dolinie Strążyskiej spotkałem również pojedyncze stanowisko tłustosza pospolitego, który rósł w odległości zaledwie kilku metrów od stanowisk tłustosza alpejskiego. Jednakże ten pierwszy zasiedlał całkiem inne środowisko - wielkie kępy mchów obrastających brzegi strumienia. Natomiast ten drugi niemal wyłącznie nachylone pod dużym kątem skarpy i wapienne skały.

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz, suche stanowiska? Ciekawe, ciekawe. Ja mam największy problem z utworzeniem osłony podłoża dla tłustoszy. Na samym tofrie podczas deszczu znikną pod błotem. Jak tak się przyglądam waszym zdjeciom, to dochodze do wniosku, że najlepiej będzie posadzić dużo małej trawki i między nią hodować.

Jak się takie środowisko sztuczne utworzy, to sama hodowla jest błachostką. A ja tak chciałbym rozpowszechnić rodzime gatunki.

Ogromniaste dzięki za opisy, bardzo się przydały.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Niedaleko Zakopanego można też znależć rosiczke okrągłolistną. Dokładne jej stanowisko to nizina nowotarska tam jest wielkie torfowisko wysokie i tam można poszukać :cool:

podaje tak dla zainterseowanych tym terenem :smile:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.